Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jodå, Girjas sameby har rätt att bara sälja fiskekort till vissa. Foto: Gunnar Westrin
Girjas-domen: Lagligt att bara sälja fiskekort till vissa

Debatten har rasat bland sportfiskare om Girjas sameby verkligen har rätt att bara sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten. Och jodå – det är fullt lagligt. Åtminstone enligt Kommerskollegium.

Det var förra veckan som Girjas sameby meddelade att bara de som bor i Norrbotten får fiska på deras område. Enligt vissa skulle detta strida mot EU-rätten, som säger att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster i hela unionen.

Samebyn hävdar att detta inte handlar om någon tjänst, och får medhåll av Kommerskollegium.

– Eftersom det är en upplåtelse av jakt och fiskerättigheter utan att man begär en motprestation, att det inte är vinstdrivande så ser vi det som en gåva och då kan man säga vad som gäller juridisk person, näringsidkare som Girjas sameby är, då har EU-rätten inga synpunker på hur de gör om de ger gåver, säger Agnès Courades Allebeck på Kommerskollegium till Sveriges Radio.

Många sportfiskare har även undrat hur det blir med den världsberömda fiskecampen Tjounajokk, som ligger inom samebyns område. Enligt uppgifter till Fiskejournalen så pågår det samtal mellan arrendatorn och samebyn, men att ingenting är klart ännu.

Läs mer om Girjas-domen här:

https://www.fiskejournalen.se/girjas-sameby-slapper-fiskekort-men-bara-dessa-far-kopa/

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta