Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jodå, Girjas sameby har rätt att bara sälja fiskekort till vissa. Foto: Gunnar Westrin
Girjas-domen: Lagligt att bara sälja fiskekort till vissa

Debatten har rasat bland sportfiskare om Girjas sameby verkligen har rätt att bara sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten. Och jodå – det är fullt lagligt. Åtminstone enligt Kommerskollegium.

Det var förra veckan som Girjas sameby meddelade att bara de som bor i Norrbotten får fiska på deras område. Enligt vissa skulle detta strida mot EU-rätten, som säger att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster i hela unionen.

Samebyn hävdar att detta inte handlar om någon tjänst, och får medhåll av Kommerskollegium.

– Eftersom det är en upplåtelse av jakt och fiskerättigheter utan att man begär en motprestation, att det inte är vinstdrivande så ser vi det som en gåva och då kan man säga vad som gäller juridisk person, näringsidkare som Girjas sameby är, då har EU-rätten inga synpunker på hur de gör om de ger gåver, säger Agnès Courades Allebeck på Kommerskollegium till Sveriges Radio.

Många sportfiskare har även undrat hur det blir med den världsberömda fiskecampen Tjounajokk, som ligger inom samebyns område. Enligt uppgifter till Fiskejournalen så pågår det samtal mellan arrendatorn och samebyn, men att ingenting är klart ännu.

Läs mer om Girjas-domen här:

https://www.fiskejournalen.se/girjas-sameby-slapper-fiskekort-men-bara-dessa-far-kopa/

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna tydligör organisationens ställning kring sillfisket i Östersjön. Foto: Sportfiskarna
Sportfiskarna uttalar sig med anledning av MSC-certifieringen av sill och strömming i Östersjön

Igår rapporterade Fiskejournalen om den kritiserade MSC-certifieringen av sill och strömmning i Östersjön. Nu har organisationen Sportfiskarna uttalat sig i frågan.

Uttalande med anledning av MSC-certifieringen av sill och strömming i Östersjön som idag blivit känd:

– Sportfiskarna har under många år arbetat för att flytta ut trålgränsen och vi har tydligt uttryckt vår kritiska hållning till det storskaliga pelagiska fiske som nu bedrivs i Östersjön på sill och strömming. Pelagiskt fiske är inte i sig nödvändigtvis negativt för fiskbestånd men just det aktuella fisket i Östersjön påverkar, av allt att döma, de kustnära bestånden och den ekologiska balansen i Östersjön på ett klart negativt sätt, säger Joakim Ollén, Sportfiskarnas förbundsordförande, och Sten Frohm, generalsekreterare, i ett gemensamt uttalande.

De avslutar med att bekräfta;

– Våra krav på en utflyttning av trålgränsen och införande av fredningsområden i Östersjön kvarstår!

Du kanske även gillar detta