Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Flera kvoterade vatten kommer att beröras av Girjas-domen, men nu har Gällivarekortet släppts igen. Foto: Anders Lundin
Girjas: Gällivarekort släpps igen – kvoterade vatten berörs

Det återstår flera frågetecken kring hur Girjas-domen ska påverka fisket inom det aktuella området – men på vissa kanter börjar det klarna så smått. Nu öppnar exempelvis Länsstyrelsen åter försäljningen av det så kallade Gällivarekortet.

Girjas Sameby har fortfarande inte presenterat formuleringarna kring fjällfisket efter domen i Högsta Domstolen, men utfallet får bland annat till följd att det kvoterade vattnet Tertojokk samt delar av bland annat Kaitum- och Kalix älvar inte längre ingår i länsstyrelsens upplåtelser.

Efter domen stoppade länsstyrelsen omedelbart all försäljning av det så kallade Gällivarekortet som fram till dess även omfattat Girjas samebys område ovanför odlingsgränsen. Nu har dock länsstyrelsen i Norrbotten skickat ut ett pressmeddelande där de meddelar att Gällivarekortet finns tillgängligt igen.

– Vi stoppade försäljningen eftersom vårt informationsmaterial inte längre stämde med det område som vi får upplåta. Nu har vi justerat informationen så att det tydligt framgår vilket område som Gällivarekortet gäller i, säger David Bell, handläggare på Länsstyrelsen.

Girjas sameby har meddelat att man inte tillåter fiske på redan köpta årskort. För dem som redan köpt årskort för Gällivareområdet och haft för avsikt att fiska inom Girjas område kommer Länsstyrelsen därför att betala tillbaka fiskekortsavgiften om man så önskar. Återbetalning kommer att ske fram till den sista februari, framgår det av pressmeddelandet.

Läs mer om Girjas-domen:

https://www.fiskejournalen.se/girjas-lokala-jagare-och-fiskare-behover-inte-oroa-sig/

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta