Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Bara människor bosatta i Norrbotten får lösa fiskekort inom Girjas sameby. Foto: Anders Lundin
Girjas sameby släpper fiskekort – men bara dessa får köpa

Nu kommer beskedet som många väntat på. Girjas sameby har nämligen bestämt sig för att sälja fiskekort inom sitt område – och även bestämt vilka som får köpa dem.

Det var samebyns ordförande Matti Blind-Berg som under måndagen meddelade att det går att lösa fiskekort inom samebyn, drygt två månader efter att Högsta Domstolen gav dem rätt att förvalta fisket inom det aktuella området.

De meddelade också att många inte kommer att få möjlighet att fiska på deras område, eftersom det bara är människor bosatta i Norrbotten som får lösa kort från och med nu.

– Vi har från första början i processen gått ut med att lokalbefolkningen ska komma ut i naturen, och att vi inte vill stänga någon ute. Däremot vill vi att det ska vara ett hållbart nyttjande av jakt och fiskandet, något som vi har känt har missbrukats under den senaste tiden, säger Matti Blind-Berg till tidningen NSD.

Anledningen till att de inte gått ut med reglerna förrän nu är att det varit en del tekniska problem att lösa.

– Det skiljer sig egentligen inte så mycket från när Länsstyrelsen höll i fiskekorten. Vi har gjort en lite annan områdesfördelning i likhet med den som vi har för jaktkortet. Vi får se hur den blir och om vi kommer att behöva göra en annan fördelning i framtiden, säger Matti Blind-Berg och understryker att det inte heller blir någon skillnad när på året man får fiska.

Läs mer om Girjas-domen:

Dom i dag: Girjas sameby vinner striden om fjällfisket

 

 

Relaterad nyhet från din region
48 minuter sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta