Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Girjasdomen: Försäljningen av fiskekort har stoppats

Många frågetecken cirkulerar i luften efter Girjas-domen, som ger samebyn rätt att förvalta jakt och fiske på sitt område ovanför odlingsgränsen. På ett område finns det dock en påtaglig konsekvens, nämligen att länsstyrelsen i Norrbotten stoppar all försäljning av fiskekort inom Girjas sameby.

Fiskejournalen sökte en rad företrädare för politiken och myndigheter under torsdagen, men få var redo att ge någon samlad kommentar kring domen som meddelades av Högsta Domstolen. Många undrar vad domen i klarspråk innebär, och om det blir mer begränsade möjligheter för allmänheten att jaga och fiska i fjällen. I väntan på att den aktuella samebyn ska presentera sina intentioner så börjar länsstyrelsen att justera sin förvaltning utifrån domen. Det första steget är alltså att stoppa myndighetens försäljning av jakt- och fiskekort inom det aktuella området.

– Eftersom domen börjar gälla omedelbart har länsstyrelsen inte längre rätt att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen i Girjas sameby och därför har vi tagit bort den möjligheten, säger Fredrik Hedlund som är kommunikationschef vid länsstyrelsen, till SVT.

De som redan köpt kort kommer att få pengarna tillbaka, meddelas det också. Det kommer att bli ett uppehåll i möjligheten att köpa jakt- och fiskekort inom just Girjas sameby.

Företrädare för samebyn har meddelat att de kommer att ha ett möte på söndag, för att diskutera hur man jobbar vidare med hanteringen av jakt och fiskekort.

Läs mer om Girjas-domen:

https://www.fiskejournalen.se/same-efter-girjasdomen-det-har-kan-bli-battre-for-fiskare/

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta