Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Girjasdomen: Försäljningen av fiskekort har stoppats

Många frågetecken cirkulerar i luften efter Girjas-domen, som ger samebyn rätt att förvalta jakt och fiske på sitt område ovanför odlingsgränsen. På ett område finns det dock en påtaglig konsekvens, nämligen att länsstyrelsen i Norrbotten stoppar all försäljning av fiskekort inom Girjas sameby.

Fiskejournalen sökte en rad företrädare för politiken och myndigheter under torsdagen, men få var redo att ge någon samlad kommentar kring domen som meddelades av Högsta Domstolen. Många undrar vad domen i klarspråk innebär, och om det blir mer begränsade möjligheter för allmänheten att jaga och fiska i fjällen. I väntan på att den aktuella samebyn ska presentera sina intentioner så börjar länsstyrelsen att justera sin förvaltning utifrån domen. Det första steget är alltså att stoppa myndighetens försäljning av jakt- och fiskekort inom det aktuella området.

– Eftersom domen börjar gälla omedelbart har länsstyrelsen inte längre rätt att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen i Girjas sameby och därför har vi tagit bort den möjligheten, säger Fredrik Hedlund som är kommunikationschef vid länsstyrelsen, till SVT.

De som redan köpt kort kommer att få pengarna tillbaka, meddelas det också. Det kommer att bli ett uppehåll i möjligheten att köpa jakt- och fiskekort inom just Girjas sameby.

Företrädare för samebyn har meddelat att de kommer att ha ett möte på söndag, för att diskutera hur man jobbar vidare med hanteringen av jakt och fiskekort.

Läs mer om Girjas-domen:

https://www.fiskejournalen.se/same-efter-girjasdomen-det-har-kan-bli-battre-for-fiskare/

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta