Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är dammen som snart ska bort. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Glädjebesked – damm mellan Mjörn och Anten rivs

Här kommer en vändning som får fiskvänner att jubla. Istället för ett kraftverk i Ålanda ström så blir det en utrivning av dammen mellan sjöarna Mjörn och Anten.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de börjat projektera för en utrivning av dammen som ligger inom Säveåns avrinningsområde, allt i samarbete med markägaren Östads stiftelse.

Det fanns i själva verket planer på att starta ett kraftverk i Ålanda ström, men det blir alltså raka motsatsen. Målet är nu att skapa fria vandringsvägar mellan Anten och Mjörn, och återställa sjöutloppet i Anten.

Ålanda ström är klassat som riksintresse för både naturvård och friluftsliv, och nedströms dammen återfinns lek- och uppväxtområden för den storvuxna sjölevande öringen i Mjörn.

– Vi är glada över att kunna sätta spaden i marken och återskapa fria vandringsvägar för fisk och andra organismer, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
20 minuter sedan Sverige Anders Holm
Gänget som producerar SVT-serien Fiskeliv. Sittande programledarna Martin Falklind och Emilie Björkman. Foto: Rolf Nylinder
Nytt fiskeprogram på SVT

Nu har inspelningen av ett nytt fiskeprogram till SVT startat. Martin Falklind och Emilie Björkman är programledare för Fiskeliv, som har premiär under våren 2021.

I programmet Fiskeliv kommer Martin Falklind och Emilie Björkman träffa personligheter inom sportfiske, och besöka skiftande vattenmiljöer under åtta program. Serien kommer att rikta sig till den breda publiken och SVT-teamet bakom produktionen jobbar annars med Mitt i Naturen och Jaktliv.

Nu var det ett tag sedan fiske förekom i tv-tablån och fiskesatsningen gläder Martin Falklind.

– Det är fantastiskt roligt att SVT satsar på fiske och fiskar i rutan! Dels för oss som redan är intresserade och dels för att visa upp hobbyn, våra vatten och miljöer för den breda allmänheten, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Hur har starten av inspelningen gått?

– Corona har försenat allt och nu är det bråttom med att få ihop åtta program. Det är ett gott gäng så det ska vi nog greja. Min programledarkollega Emilie är väldigt rolig att vara ute och fiska med, så vi kommer att hjälpas åt.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– Tittarna kan förvänta sig olika fiskarter, geografisk spridning, olika vattentyper och lite olika fiskemetoder. Såklart undersöker vi också hur våra fiskar och vatten mår. Vi kommer träffa sköna personer och lära oss ett och annat av dessa experter. Sen blir det mycket fiskeglädje! Vi vill förmedla glädje snarare än många och stora fiskar. Detta är inte satsningen på en 20-kliosgädda i en hel vecka utan snarare visa upp fiske som fiske faktiskt är, genom små nedslag där alla kan känna igen sig. En fisketur med inte jättestora fiskar är också en bra fisketur! konstaterar Martin Falklind till Fiskejournalen.

Mycket fisk kommer i rutan under 2021. Utöver Fiskeliv jobbar Martin Falklind med sitt egna frilansteam med en naturdokumentär i form av en trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer. Den planeras ha premiär hösten 2021.

Du kanske även gillar detta