Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Glädjebesked: Färre yngel dör i fruktad laxsjukdom

Vad de omfattande sjukdomsutbrotten hos lax i svenska älvar beror på utreds av flera aktörer. Ännu finns inga säkra svar – men nu kommer glädjebeskedet att färre yngel dör av den fruktade sjukdomen M74.

Det har rapporterats in betydligt färre sjuka fiskar från svenska vattendrag under 2019 än 2018, och nu meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att förekomsten av förökningsstörningen M74 hos Östersjöns laxkullar har sjunkit.

Det visar den sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som SLU gjort. I år var i genomsnitt sju procent av laxkullarna drabbade, jämfört med den höga dödligheten på 39 procent som observerades 2017, enligt ett pressmeddelande från SLU.

Lägst förekomst av de kontrollerade älvarna i år hade Ljusnan, där ingen yngeldödlighet i M74 rapporterats alls, och högst hade Skellefteälven med 24 procent drabbade kullar.

Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU Aqua, kommenterar den positiva trenden:

– Vi vet inte om hälsoproblematiken hos laxen har en koppling till M74, men det är glädjande att situationen för M74 ser ljusare ut igen.

Hon och flera andra forskare arbetar med att undersöka sambanden mellan laxhälsoproblematiken och laxarnas diet och uppehållsplats, samt exponering för algtoxiner. I ett annat projekt undersöks kopplingar mellan M74 hos lax i relation till diet och uppehållsplats i Östersjön.

– Det är viktigt att titta närmare på vad som orsakar tiaminbrist hos lax. Även om man sett att tiaminhalten kan kopplas till proportionen mellan skarpsill och strömming i laxens diet, så finns det mycket som talar för att det som drabbar laxen är del av en större miljöproblematik i Östersjön, säger Elin Dahlgren.

Missa inte att läsa om denna rapport:

Stora rapporten är klar: Så mår den norska vildlaxen

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta