Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Snart kan regnbågsodlingen i Siljan vara ett minne blott. Foto: Nicka Hellenberg
Glädjebesked för sportfiskare – odlingen i Siljan får avslag

Blir 2020 det stora genombrottsåret för landbaserade fiskodlingar? Den förhoppningen gror nu på allvar sedan ännu en fiskodling fått avslag att fortsätta med öppna kassar.

Nyligen skrev Fiskejournalen om att en landbaserad fiskodling fått klartecken att etableras i jämtländska Kall. Nyligen riktade Miljöprövningsdelegationen fokus mot den hårt kritiserade regnbågsodlingen i Siljan, där företaget Slottslax bedrivit fiskodling sedan 2007.

Företaget har ett tidsbegränsat tillstånd till 2021, men har nu fått avslag för en utökad och fortsatt regnbågsodling i Siljan. Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter även i Siljansfallet om fiskodling i öppna kassar verkligen är bästa tillgängliga teknik.

Den aktuella odlingen har fått hård kritik från både sportfiskare och miljövänner, och senast i januari 2015 rymde cirka 70 000 regnbågar i Siljan efter att en kassodling hade gått sönder. År 2007 hände samma sak, då 230 ton regnbåge kom ut ur odlingen. Allt detta rapporterar Sportfiskarna om på sin hemsida, som varit engagerade i Siljansfallet.

”Beslutet om Siljan är ytterligare ett steg på vägen framåt mot en mer hållbar fiskodling i Sverige, även om det kan komma att överklagas. Fördelen med landbaserad RAS-odling är att verksamheten sker i slutna system där vattnet recirkuleras och de gödande utsläppen minimeras. Dessutom eliminerar man risken för spridning av parasiter och sjukdomar från rymlingar, vilket kan slå ut vilda fiskbestånd”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

Läs även om detta:

Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta