Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Jämtkraft river ut kraftverket i Långforsen. Fria vandringsvägar skapas vilket är en seger för både fisk och sportfiskare, inte minst folket som stridit i frågan.
Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Den mest omskrivna och segdragna kraftverkskampen i Sverige är över. Jämtkraft AB meddelade på tisdagen att de river ut Långforsens kraftstation i Långan.

Kampen och de juridiska processerna kring Långforsen i Krokoms kommun har pågått i över 40 år, och involverat både domstolar, bolag, myndigheter, organisationer och många privatpersoner. Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år, och där dammen raserat och skapat fri vandringsväg för fisken. Jämtkraft kallade media till presskonferens vid 10.30 på sitt huvudkontor i Östersund för att berätta om beslutet som styrelsen tagit.

Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år…

Många sportfiskare, älvräddare och andra som slagits för att rädda Långforsen har vädrat morgonluft sedan Jämtkraft fick en ny styrelsesammansättning och dessutom en ny vd i form av Erik Brandsma. Det tidigare hårt kritiserade bolaget har även anställt en ny hållbarhetschef, nämligen klimatexperten Andreas Gyllenhammar, och det verkar onekligen som att Jämtkraft menar allvar med sin miljöprofil. ”From zero to hero”, var en av reaktionerna bland publiken efter att beskedet levererats.
Fiskejournalen återkommer med fler artiklar och kommentarer kring det historiska beskedet.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta