Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Glomma hotas av utbyggnad

Glommas sista outbyggda forsparti, Tolgafallen, som ligger i närheten av bland annat populära Kvennan kommer att påverkas av vattenkraftsutbyggnad. Under 2017 såldes mer än 3200 fiskekortsdygn till området och nu är frågan om det fina fisket är ett minne blott?

Norska regeringen tog i sommar ett slutgiltigt beslut om ytterligare en vattenkraftsdamm i norska älven Glomma. Beslutet föregicks av långdragna förhandlingar och hotet mot de livsviktiga och populära forsområdena vid Tolga har varit känt länge. Natur- och fiskeorganisationer har tillsammans med lokalbefolkning försökt att få regeringen att tänka om, men förgäves.
– Det är verkligen tråkigt att en av Norges mest populära harrströmmar kommer att försvinna. Den har varit ett populärt resmål för många skandinaviska flugfiskare genom åren, kommenterar Allt om Flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg.

Glomma är redan kraftigt utbyggd med totalt 13 kraftverk i älven. Den nya dammen medför att Eidsforsen som är en av de viktigaste lekområdena för harr och öring i Glomma påverkas. Trots ett stort motstånd från bland annat lokalbefolkning, Naturskyddsföreningen och norska Naturvårdsverket så beslutades att man ska tillåta utbyggnaden.

Många sålda fiskekort
Tolgafallen är Glommas sista outbyggda forsparti och ligger i närheten av flera populära fiskeplatser, bland annat Kvennan, som kommer att påverkas av en utbyggnad. Området hade under 2017 mer än 3200 sålda fiskekortsdygn och huvuddelen av dessa var gästande fiskare från utlandet. Detta ger viktiga intäkter till området, vilka nu hotas. Intresset för området har också stadigt ökat under de senaste åren, mycket tack vare ett allt bättre harrfiske.
Dammen, som kommer att bli 120 meter bred och elva meter hög, innebär att stora delar av Glommas vatten leds i en 13 kilometer lång rörledning vilket ödelägger stora områden nedanför dammen.
Redaktionen, Allt om Flugfiske

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta