Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Efter den nya massdöden av gös i Norrköping så ser det mörkt ut för arten.
Gösen dör i Norrköping – nu kan hoppet vara ute

Fiskevännerna i Norrköping har återigen mött en sorlig syn i Motala Ström. Mängder av gösar har dött nedanför kraftverket, och nu kanske det inte finns något hopp kvar för arten i strömmen.

Det är Kenneth Israelsson på Cityfiske i Norrköping som tvingas konstatera faktum. För tredje gången under några års tid så har mängder av död gös påträffats i Motala Ström. Nu är frågan om beståndet överhuvudtaget går att rädda.

– Första gången gick det åt ungefär 1 000 gösar, och många av dem var stora fiskar. Nu handlade det mest om små fiskar som strök med, berättar han för Fiskejournalen.

Så till den självklara frågan – vad beror fiskdöden på?

Jo, enligt Kenneth klarar inte gösen av de tryckförändringar som uppstår när kraftverket släpper på vatten, utan den välter och får väldigt svårt att återhämta sig när vattnet sjunker igen. Men det innebär inte att han förklarar krig mot företaget Holmen, som äger det aktuella kraftverket.

– Vi har en väldigt bra dialog med dem, och de försöker göra allt för att undvika detta. De är också förtvivlade över situationen, enligt Kenneth.

Grundproblemet är enligt honom det låga grundflödet i strömmen, och att den enda räddningen vore att det kommer mer regelbundet regn, så att det går att hålla ett jämnare flöde. Men eftersom naturen har sin egen gång så ser han inte något ljus i tunneln just nu.

– De måste förstås släppa på vatten när det smälter av, och då blir det så här tokigt. Det finns bara två alternativ, att lägga ned vattenkraften här eller satsa på gösen, och det förstnämnda kommer aldrig att inträffa eftersom det handlar om för mycket pengar.

Det hela kan resultera i att gösen sakta försvinner i strömmen, och att andra arter får ta över i dess ställe.

– Vi har satt ut mycket gös och haft ett fantastiskt fiske, men nu kommer vi att satsa mer på öring och lax som klarar av de här tryckförändringarna på ett bättre sätt. Olyckligt för både gösen och oss som gillar att fiska den, säger Kenneth Israelsson.

Läs om Fiskejournalens tidigare rapportering i ärendet:

Gösdöden i Norrköping tycks ha fått en förklaring

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta