Annons
Göstrolling resulterade i årets längsta gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Holm
Kalle Johansson med drömfisken, som de mätte till 135 centimeter. Vikten är okänd. Foto: Simon Johansson
Göstrolling resulterade i årets längsta gädda

Kalle Johansson var nyligen ute och trollade med sin bror Simon på Storsjön i Gästrikland, då ett förmodat bottennapp plötsligt förvandlades till en riktig drömfisk – en gädda som kunde mätas till hela 135 centimeter. Mycket talar för att det är den längsta gäddan som har fångats i år. 

Kalle Johansson och brorsan Simon hade gös i sikte när de i början av augusti gav sig ut på Storsjön, i Gästrikland. Det bröderna då inte visste var att det skulle bli den häftigaste fisketuren de varit med om. 

– Vi trollade gös i en liten vik. Så fick min storebror på något stort som han tappade, men vi valde att vända och då smällde det på för mig, berättar Kalle till Fiskejournalen.

Och när det small, då small det på ordentligt i den grunda viken, som var tre meter djup. 

– Vi trodde det var botten, så där stumt som det kan bli vid trolling. Men så började det slira ut lina och då började det bli spännande.

”Inte ofta man blir rädd”
Kalle beskriver hur fajten pågick 10-15 min innan de fick se gäddan, och även om fajten pågått ett tag blev de då överraskade. Så här beskriver Kalle själv ögonblicket när de fick se fisken:

– Det var något gröndjävulskt. Trodde inte det fanns så stora fiskar i Storsjön. Men det finns det bevisligen. Dessutom skulle fisken landas utan håv, och det är inte ofta man blir rädd när man ska landa en gädda …

Kvickt mättes fisken, fotograferades och fick sedan simma tillbaka i Storsjöns vatten. Men den här dagen hade bröderna valt att ta med fel våg. 

– Vi hade bara med oss en liten våg som gick till 6 kilo, men den gick i botten så klart, he he. Jag skulle tippa på cirka 14-15 kilo. Men vi mätte längden till 135 centimeter, och när vi kom hem gick vi in på Storfiskregistret och då såg vi att det kan vara den längsta i år, berättar en lyrisk Kalle till Fiskejournalen. 

Årets längsta?
Och visst är det så. Vid en titt i Sportfiskarnas storfiskregister är den längsta registrerade gäddan i år 128 centimeter, eller gäddorna för det är två, följt av en på 125 centimeter. Mycket talar för att Kalle har fångat årets längsta gädda, om det inte gömmer sig någon nedtystad fångst vill säga. Fiskejournalen har tidigare i år rapporterat om ett par oregistrerade gäddor runt 130 centimeter, men ingen i 135-centimeterskalibern.

Kalles drömfisk högg på en oviktad Nils Master Invincible i färgen ”papegoja” – en färg som visat sig fungera bra i sjön. De har dock aldrig fått, eller vågat drömma om någon så stor tidigare i Storsjön.

– Det här var riktigt, riktigt häftigt! Innan har vi bara fått fisk på fem kilo här, avslutar Kalle.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta