Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Många stod vid startlinjen för att delta i Göteborren. Foto: Hans Lindqwist
Göteborren sprängde alla rekord – trots trögt fiske

Det urbana fisket växer i popularitet. När Göteborren avgjordes i Göteborg så deltog 240 personer – och blev därmed den största streetfisketävlingen någonsin.

Lycklig fångstman – dock inte med en abborre. Foto: Hans Lindqwist

Fisket är hett just nu i Sveriges stora städer. Många Malmöbor lockas exempelvis till kanalen för att frossa i abborrfiske, och när Göteborren skulle avgöras för tredje gången i lördags så blev det alltså nytt rekord.

Däremot var de huggvilliga fiskarna inte så många till antalet. Bara två deltagare lyckades fiska ihop ett fullt startkort, alltså tre återutsatta abborrar.

André Hellgren tog hem segern med totalt 79 centimeter, och han ingick även i det segrande laget tillsammans med bronsmedaljören Harald Olivegren. Tvåa kom rutinerade tävlingsfiskaren Billy Affelin.

I juniorklassen kämpade de yngsta väldigt hårt i tröga kanaler. Duktige Axel Hulthen vann på en inmätt fisk. Längsta abborre

Göteborgs kanaler bjöd på stillsamt men trivsamt fiske. Hans Lindqwist

vanns av Kai Silvennoinen. Längst fisk i tävlingen blev en gädda på 63 centimeter fångad av Emanuel Carlsson, rapporterar Sportfiskarna.

– Det känns otroligt roligt att möta upp alla positiva deltagare från så många hörn med så olika erfarenhet av fiske. Och att se att så många är medlemmar. Göteborren har vuxit fram till att bli det verkligt stora sportfiskeventet i Västsverige, vi är nästan lite tagna av det påtagligt stora deltagarantalet i år, sammanfattar Sportfiskarnas regionchef i Väst Markus Lundgren.

Det står redan klart nu att Göteborren kommer tillbaka med full kraft 2020!

Läs om fler fisketävlingar:

Peters praktfisk i toppen när det hettar till i Höstborren

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta