Just nu:
Annons

Nyheter

6 dagar sedan Sverige Robert Westin
Havsöringsfisket runt Gotland är alltmer populärt. Foto: Lars Vallin.
Gott om yngel i restaurerade öringsbäckar

Under försommaren har ett antal vattendrag på Gotland elfiskeinventerats. Syftet med elfisket var att följa upp dom fiskevårdsåtgärder som genomförts under de senaste åren. Resultaten är goda.

I Kvarneån, Snoderån, Sandaån, Gothemsån och Histillesån har olika restaureringsåtgärder genomförts, av Sportfiskarna, under de senaste två åren.

Åtgärderna har bestått i att rensa och luckra igenväxta delar på naturligt hårda bottnar och därefter, vid behov, återföra grus och sten. På detta sätt har man skapat passande lek- och uppväxtplatser för i första hand havsöring.

– Vid vårens och försommarens uppföljning i aktuella områden kunde vi konstatera höga tätheter av årsungar på alla fiskade sträckor. Det indikerar att åtgärderna fungerat bra och att leken i höstas var riktigt framgångsrik, skriver Lars Vallin.

Flera av de åtgärdade sträckorna ligger i nära anslutning till havet. Årets kull av öringsyngel har därför en förhållandevis enkel väg ut till havet innan torkan slår till.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta