Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jesper Larsson vet hur man tas med Norrbottens harrar.
Gratis föreläsningar med Fiskejournalens Jesper Larsson

Fiskejournalens medarbetare Jesper Larsson är en fiskeguide med många järn i elden. Nu har du möjlighet att ta del av hans erfarenheter gratis, eftersom Projektet Friskare Skogsvatten 2.0 bjuder in till två föreläsningar för allmänheten.

Föreläsningarna hålls i Överklinten i Robertsfors och Bjurholm den 17 samt 18 mars, och är alltså kostnadsfria. Arrangör är EU-projektet Friskare Skogsvatten 2.0, och Jesper Larsson kommer att berätta om sin spektakulära resa och hur ett friskt vattendrag i förlängningen också kan bidra till ekoturism.

Jesper har arbetat som fiskeguide i Norrbotten under drygt 20 somrar, och bor sedan 2007 året runt i Muoniovaara, med finska gränsen utanför köksfönstret.

– Jag kommer att berätta om min resa här uppe, hur viktigt det är med samarbeten, och hur nödvändigt det är att ge mer än man tar när det handlar om fisketurism, säger Jesper Larsson.

Han kommer även att göra scenframträdanden på Svenska Sportfiskemässan 20–22 mars, där det allt mer populära harrfisket står i fokus. Fiskejournalen återkommer med en separat artikel om det inom kort.

Om Jesper själv ska sammanfatta sitt liv som fiskeguide norr om polcirkeln, så blir det följande.

– Kärlek, gott om utrymme, frihet och mångfald!

Här hittar du mer information om föreläsningarna i Överklinten och Bjurholm.

Läs även om Älvräddarnas arbete:

https://www.fiskejournalen.se/hor-pa-alvraddarna-sportfiskarnas-kompis/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta