Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sveriges fiskeguider slipper momshöjning. Här fiskeguiden Henrik Olsson från Jönköping.
Grattis fiskesatsande Jönköping – är årets friluftskommun!

Det lönar sig att satsa på sportfiske och annat friluftsliv. Jönköping har utsetts till Sveriges friluftskommun 2020, där en medveten strategi var det vinnande konceptet.

Jönköping har nosat på titeln i flera år, och nu var det alltså dags att kliva överst på tronen. Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Jönköping är känd för att vara en fiskesatsande kommun, med omedelbar närhet till fiskeeldoradot Vättern.

– Denna fina utmärkelse hade inte varit möjlig utan alla fantastiska insatser och det engagemang som visas av medarbetare, enskilda friluftsidkare och det ideella föreningslivet, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, på kommunens hemsida.

Jönköpings kommun har ett friluftsråd med tjänstemän från olika förvaltningar som samverkar flitigt med föreningslivet och privat och offentlig sektor. Friluftsrådet arbetar enligt en tydlig strategi, där extra fokus ligger på att naturen ska vara tillgänglig för alla

Här är hela motiveringen till priset: 

”Kommunen har under en lång tid haft en hög ambitionsnivå i friluftslivsarbetet och under flera år placerat sig högt i rankingen. I årets undersökning visar de på en fortsatt långsiktigt hög ambitionsnivå genom en ny digital friluftsplan med tydlig koppling till friluftspolitiken och med tydliga prioriteringar för att kunna leverera ett rikt friluftsliv till sina medborgare genom planering, åtgärder och aktiviteter. Kommunen satsar på att göra friluftslivet tillgängligt för flera olika målgrupper, bland annat med fokus på barn och människor med olika former av funktionsnedsättning. I sitt arbete har kommunen visat på en bred samverkan med civilsamhället, akademien, offentliga och privata aktörer. Som ett innovativt exempel på samverkan har kommunen ingått ett ”idéburet offentligt partnerskap” med Sportfiskarna.”

Läs om fler kommuner som satsar på fisket:

Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta