Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gruvmotståndet växer

Här nedan kan du se bildspelet som sprids i sociala medier.

Opinionen mot Kiruna Irons gruvetableringar, söder om Kiruna, fortsätter växa. Här nedan kan du se ett informativt bildspel om hotet mot naturen.
Under våren har drygt 2100 personer skrivit på det officiella onlineuppropet samtidigt som röster höjts från såväl fisketurismnäringen som från samebyarna. Nu har även nätverket ”3 Grupper” släppt ett informativt bildspel om de förödande gruvplanerna. Bildspelet finns att se på Youtube och har även spridits flitigt på Facebook.
Här nedan kan ni se bildspelet.
Skriv under uppropet mot Kiruna Irons gruvor!
Läs tidigare notiser om gruvdrift.
Kalle Bergdahl

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta