Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Gruvor förgiftar fisken

Svenska gruvor släpper ut olagligt höga halter av metaller och förgiftar livet i åar och bäckar, avslöjade SVT:s Rapport häromdagen.
Rapport har granskat utsläppen från svenska gruvor, både sådana som är drift och sådana som är nedlagda.
Av de 13 aktiva gruvor man granskat har sju haft högre utsläpp av tungmetaller än vad deras tillstånd tillåter. Av 22 nedlagda gruvor hade 16 för högra utsläpp. Utsläppen handlar i huvudsak om metaller som arsenik, bly, kadmium, koppar och zink.

Som exempel visades Blaikengruvan i Västerbotten som haft mycket höga utsläpp av zink till Blaikenbäcken. Värdet har legat upp till tre gånger över tillåten nivå. Zinken skadar växt- och djurliv i bäcken, bland annat viktiga reproduktionslokaler för öring.
Svenne Andersson

Öringen får svårt att reproducera sig i de bäckar som är förorenade av giftutsläpp från gruvorna. (Foto: Martin Falklind)


Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta