Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Gullmarsfjorden befriad

Vår enda riktiga tröskelfjord, Gullmarsfjorden, kommer från och med årsskiftet att bli ett fredningsområde på samma sätt som 8-fjordar vid Tjörn och Orust. Näten försvinner helt och de mycket svaga fiskbestånden får en chans att återhämta sig.
Det är med mycket stor glädje vi kan konstatera att Gullmarsfjorden ges en andra chans. Fjorden var en gång ett fantastiskt sportfiskevatten, känd bland annat för sin artrikedom och för att kunna bjuda på fiske en tid på året då vi havsfiskeintresserade hande små andra möjligheter att komma ut. De vintrar isen låg gjordes storfångster av torsk och plattfisk och koljafisket var så bra att folk reste långa sträckor för chansen att fånga denna fantastiska mat och sportfisk.
Från och med första januari är koljan tillsammans med torsken och blekan fredade från allt fiske. Nätfiske förbjuds helt och man får endast fiska med krok och burar. De arter som på senare år lockat sportfiskare till Gullmarsfjorden är främst havsöring, makrill och berggylta. De arterna får vi fortsätta fiska.

För mer info klicka HÄR
Anders Nicander

Kanske finns det en chans för torsken att komma tillbaka i Gullmarsfjorden. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta