Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är hajen som gästade Gullmarsfjorden. Foto: Pontus Hedgren
Hajen i Gullmarsfjorden identifierad: ”Ytterst ovanligt”

Fiskejournalen berättade i början av september om den mystiska hajen som simmade omkring i ytan i Gullmarsfjorden. Den stora frågan handlade om vilken art det handlade om.

Det var Havets Hus som bad allmänheten om hjälp att identifiera hajen som fångades på bild av bland andra Pontus Hedgren, som då befann sig vid gamla färjeläget på Skaftö.

Havets Hus har nu kommit fram till att det med största sannolikhet var en pigghaj.

– Det syns en väldigt tydlig pigg och finns det en tydlig pigg kan det vara en blåkäxa eller en pigghaj. Men den ser inte alls ut som en blåkäxa, så med väldigt hög sannolikhet så är det en pigghaj, säger marinbiologen Martin Stjernstedt till Göteborgs-Posten.

Pigghajen är visserligen ingen främmande gäst längs den svenska västkusten, men däremot är det väldigt sällsynt att den rör sig i ytan på detta sätt. Pigghajen är också akut hotad, och såklart är sådana här observationer högintressanta.

– Och att den simmar omkring så som den gjorde då de såg den, vid ytan, det är ytterst ovanligt. Det är väldigt häftigt. Att se en haj så, det är once in a lifetime, konstaterar Martin Stjernstedt.

2016 fångades det en pigghaj på 12 kilo i Sverige – och den artikeln kan du läsa här!

Läs även om skandalen i Östersjön:

Tonvis med kvicksilver på drift i Östersjön – företag pekas ut

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta