Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Robert Westin
Nicklas Hallnor med sin 130 cm gädda. Foto: Privat.
Hallnor gör det igen, landade en 130 cm gädda

Gäddfiskeprofilen Nicklas Hallnor från Arjeplog är känd för att bända upp stora gäddor. Nu har han gjort det igen.

En varm förmiddag med lätt bris runt midsommarhelgen styr Nicklas ut mot ett hett gäddområde där han tidigare har landat fina gäddor. Han placerade båten vid en djupkant. Nicklas väljer ett grundgående bete som han spinnfiskar vid kanten. Efter några timmars fiske klev det på en bastant fisk. Hugget var tydligt och hårt.

– När fisken kom upp till båten såg jag att det var en lång, ryggbred efterleksgädda. Den mätte 130 cm. Trots att hon var helt tom i magen så vägde hon fina 12,64 kg. Vilken härlig start på säsongen. Jag helt mållös, säger Nicklas till Fiskejournalen.

Detta var Nicklas fjärde gädda som vägde mer än 10 kg denna säsong. Då måste man komma ihåg att säsongen uppe i Arjeplog endast har pågått under drygt 2 veckor.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta