Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
I början av juli ska Mariebergs kraftstation rivas. Foto: Uniper
Här är kraftverket som ska rivas i direktsändning

En av de mest efterlängtade händelserna längs Mörrumsån på många år står inför dörren. Mariebergs kraftstation ska nämligen rivas ut – och det finns möjlighet att följa händelseförloppet i direktsändning.

Rivningen av kraftstationen har beskrivits som en katalysator för det redan världskända fisket i Mörrumsån. Nu ska fisken lättare kunna vandra uppströms mot sina lekplatser, och förhoppningsvis bli fler till antalet. 

Nu meddelar organisationerna Dam Removal Europe och Älvräddarna att alla får möjligheten att se hur ett vandringshinder rivs! Under DRE:s webinar onsdagen 1 juli får du i direktsändning se när delar av anläggningen rivs ner. Det bjuds även på föreläsningar av personer med stor erfarenhet av avveckling av olika former av vandringshinder. Läs mer här på DRE:s hemsida!

Relaterad nyhet från din region
10 minuter sedan Sverige Anders Holm
Gänget som producerar SVT-serien Fiskeliv. Sittande programledarna Martin Falklind och Emilie Björkman. Foto: Rolf Nylinder
Nytt fiskeprogram på SVT

Nu har inspelningen av ett nytt fiskeprogram till SVT startat. Martin Falklind och Emilie Björkman är programledare för Fiskeliv, som har premiär under våren 2021.

I programmet Fiskeliv kommer Martin Falklind och Emilie Björkman träffa personligheter inom sportfiske, och besöka skiftande vattenmiljöer under åtta program. Serien kommer att rikta sig till den breda publiken och SVT-teamet bakom produktionen jobbar annars med Mitt i Naturen och Jaktliv.

Nu var det ett tag sedan fiske förekom i tv-tablån och fiskesatsningen gläder Martin Falklind.

– Det är fantastiskt roligt att SVT satsar på fiske och fiskar i rutan! Dels för oss som redan är intresserade och dels för att visa upp hobbyn, våra vatten och miljöer för den breda allmänheten, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Hur har starten av inspelningen gått?

– Corona har försenat allt och nu är det bråttom med att få ihop åtta program. Det är ett gott gäng så det ska vi nog greja. Min programledarkollega Emilie är väldigt rolig att vara ute och fiska med, så vi kommer att hjälpas åt.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– Tittarna kan förvänta sig olika fiskarter, geografisk spridning, olika vattentyper och lite olika fiskemetoder. Såklart undersöker vi också hur våra fiskar och vatten mår. Vi kommer träffa sköna personer och lära oss ett och annat av dessa experter. Sen blir det mycket fiskeglädje! Vi vill förmedla glädje snarare än många och stora fiskar. Detta är inte satsningen på en 20-kliosgädda i en hel vecka utan snarare visa upp fiske som fiske faktiskt är, genom små nedslag där alla kan känna igen sig. En fisketur med inte jättestora fiskar är också en bra fisketur! konstaterar Martin Falklind till Fiskejournalen.

Mycket fisk kommer i rutan under 2021. Utöver Fiskeliv jobbar Martin Falklind med sitt egna frilansteam med en naturdokumentär i form av en trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer. Den planeras ha premiär hösten 2021.

Du kanske även gillar detta