Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
En stor sax målades på dammen i Randselva. Foto: Från Vimeo
Här är öringvännernas kupp mot vattenkraftverket

Norska öringvänner har genomfört en aktion med syftet att skaka om den norska vattenkraftsbranschen. Under en nattlig kupp tog de sig in på Viuldammen i Randselva och målade en stor sax på dammväggen.

Kuppen, som genomfördes under den första helgen i september, påminner till stora delar om aktionen mot dammen i floden Elwhai i USA 1990. Även då målades en stor sax på dammen, och hela den aktionen blev starten på en storskalig rivning av miljövidriga dammar och kraftverk över hela USA.

Aktivisterna i Norge blev filmad av dokumentärfilmaren Lars Nilssen, och flera norska medier har rapporterat om händelsen. Ingen organisation har tagit på sig gärningen, men syftet ska vara att få kraftverksägarna att riva ut dammen till gagn för bland annat fisken.

Storöringen i Tyrifjorden vandrar upp i Randselva för att reproducera sig, men Viuldammen spärrar öringens åtkomst till de bästa leksträckorna. Enligt den norska sajten jaktogfiske.njff.no så fungerar även Viuldammen som deponi för miljögifter som släppts ut från närliggande industrier.

På deras hemsida kan du både se filmen från aktionen och läsa mer om händelsen.

Läs om Girjasmålet i Fiskejournalen:

Girjasmålet ska avgöras: Vem äger rätten till fjällfisket?

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta