Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Vinterfiske är kul – men ha säkerheten i beaktning.
Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner.
För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den öppnas nya chanser att fiska. Den här tiden på året då isarna på många ställen skiftar i kvalitet så kan det vara bra att titta över säkerhetsläget. Här nedan finner du viktig information du bör tänka på innan du traskar ut på sjön. Filmen tänkte jag skulle fungera som en liten tankeställare – för du vet väl att flytoverallen hjälper föga i det iskalla vattnet? Ska man var på den säkra sidan ska man ALLTID ha torrdräkt på sig.

…du vet väl att flytoverallen hjälper föga i det iskalla vattnet?

Annons

Generella issäkerhetsregler
Farorna med isfiske kan skilja sig mycket åt beroende på vilken is man fiskar på. I norra Sverige blir isen ofta snötäckt och närmare metertjock. Här är ofta de största riskerna att gå igenom isen där det finns strömdrag eller vindråkar. I södra Sverige blir isen tunnare och består oftare av ren is. Under vårvintern kan en is som är säker under morgontimmarna efter en kall natt, snabbt försämras och bli farlig. Oavsett var i landet man isfiskar finns det några enkla säkerhetsregler att följa:
1. Minst en decimeter kärnis är ett generellt mått på när isen är tillräckligt tjock för isfiske. Observera dock att kärnis snabbt kan försämras på våren, därför är TVÅ DECIMETER KÄRNIS ett bättre mått nu.
2. GÅ INTE UT PÅ OKÄND IS, kontrollera isen själv även om andra isfiskare befinner redan befinner sig ute på isen.
3. HA ALLTID ISDUBBAR utanpå jackan, lättillgängliga under hakan.
4. PROVBORRA/kontrollera alltid isen under varje förflyttning, istjockleken kan variera mycket och is kan förändras snabbt beroende på väderförändringar och ökat strömdrag.
5. Fiska alltid FLERA TILLSAMMANS, då ökar säkerheten, fiska ALDRIG ENSAM på tunn is.
6. Ha med en LÄTTILLGÄNGLIG LIVLINA.

HA ALLTID ISDUBBAR utanpå jackan, lättillgängliga under hakan.

7. Ha med RESERVKLÄDER i en sluten plastpåse, en nedkyld person behöver mycket snabbt ombyte.
8. TA ALDRIG RISKER i onödan, undvik områden med svag is vid förflyttningar även om det innebär omvägar.
9. HAVSISARNA ÄR SÄRSKILT FÖRÄDISKA pga att saltvatten kräver lägre temperatur för att frysa och alltså även tinar snabbare.

Annons
10. På vårvintern ska man undvika områden med vassar, bryggor, bojar mm som värms upp av solen och snabbt nöter på isen. KOLLA HELLRE ISEN EN GÅNG FÖR MYCKET!
Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se.
Sist men inte minst – njut av fisket!

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta