Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Här har du guiden över de bästa fiskeplatserna i Norge och Sverige.
Här fiskar du 2019

Snart är den efterlängtade sommaren här. Innan vi vet ordet av är det sol och värme, lediga dagar och stora planer. Vill du se till att de där dagarna räcker lite längre så kan lite god planering hjälpa dig. Ja, tiden är densamma, men glädjen räcker längre om du fyller dagarna med det du längtat efter.
Fiske är inte bara spänning och utmaningar. Fiske i goda vänners lag, eller med familj och släktingar ger minnen för livet. Oavsett om du åker på hårdsatsning efter storlaxen eller bara lånar spö och stövlar från grannen på landet så kanske ditt livs fiskeäventyr väntar i sommar. Och, oavsett om du är på familjetripp till fjärran fjällstugor, eller upplever storstadens puls, så finns fantastiska fiskemöjligheter runt hörnet. Både Sverige och Norge, är fiskeparadis, med åtskilliga arter, oräkneligt antal fiskevatten och vacker natur. Ta ett spö och gå på tur! Här nedan har du guiden till ditt resmål – bläddra, sök och hitta ditt äventyr!

Här fiskar du i Sverige

Annons

Här fiskar du i Norge

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta