Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ljus framtid? Det återstår att se, men stora summor ska läggas på ett friskare hav.
Här förbjuds båtar och fiske i nytt stort reservat

Nu har länsstyrelsen tagit beslutet att bilda Sveriges största marina naturreservat. Och då blir det stopp för både fiske och båttrafik inom vissa områden.

Visserligen är redan ögruppen Svenska högarna i Stockholms skärgård ett reservat sedan 1976, men nu utökas området från 3 000 hektar till 61 000 hektar och sträcker sig 3 mil nordost om ögruppen, förbi naturreservatet Svenska Björn. Därmed blir det landets största marina naturreservat.

Här är reservatet rödmarkerat. Foto: Länsstyrelsen

För att skydda bland annat gädda och bottenvegitation så införs hastighetsbegränsningar och förbud mot båtkörning, ankring och fiske från och med i sommar. Det står dock ännu inte klart om sportfiskeförbud kommer att gälla inom hela området.

–  Vissa sjöfåglar och gråsälar behöver skyddas mot ett ökande friluftsliv, särskilt vid häckningsplatser och där sälarna ömsar sin päls. Sälarnas pälsömsning är beroende av att huden hålls varm på land. Om de hela tiden blir nedskrämda i vattnet drar pälsömsningen ut på tiden, vilket tär på energireserverna och kan orsaka problem med pälsen, säger Urban Pettersson på Länsstyrelsen till SVT.

Enligt honom kommer länsstyrelsen att uppdatera skyltningen på öarna om vad som gäller. Tanken är det i framtiden ska komma in på sjökorten.

Läs om detta fiskeäventyr i skärgården.

Coronastängt – då praktiserade Forshagaelever med troféfiske

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta