Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige
Här är reservatet rödmarkerat. Foto: Länsstyrelsen
Här förbjuds båtar och fiske i nytt stort reservat

Nu har länsstyrelsen tagit beslutet att bilda Sveriges största marina naturreservat. Och då blir det stopp för både fiske och båttrafik inom vissa områden.

Visserligen är redan ögruppen Svenska högarna i Stockholms skärgård ett reservat sedan 1976, men nu utökas området från 3 000 hektar till 61 000 hektar och sträcker sig 3 mil nordost om ögruppen, förbi naturreservatet Svenska Björn. Därmed blir det landets största marina naturreservat.

Här är reservatet rödmarkerat. Foto: Länsstyrelsen

För att skydda bland annat gädda och bottenvegitation så införs hastighetsbegränsningar och förbud mot båtkörning, ankring och fiske från och med i sommar. Det står dock ännu inte klart om sportfiskeförbud kommer att gälla inom hela området.

–  Vissa sjöfåglar och gråsälar behöver skyddas mot ett ökande friluftsliv, särskilt vid häckningsplatser och där sälarna ömsar sin päls. Sälarnas pälsömsning är beroende av att huden hålls varm på land. Om de hela tiden blir nedskrämda i vattnet drar pälsömsningen ut på tiden, vilket tär på energireserverna och kan orsaka problem med pälsen, säger Urban Pettersson på Länsstyrelsen till SVT.

Enligt honom kommer länsstyrelsen att uppdatera skyltningen på öarna om vad som gäller. Tanken är det i framtiden ska komma in på sjökorten.

Läs om detta fiskeäventyr i skärgården.

Coronastängt – då praktiserade Forshagaelever med troféfiske

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta