Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Frilansjournalisten Freddy Harbort med sin 137-centimetersgädda. Foto: Privat
Har Freddy fångat årets längsta gädda i Europa?

Något nytt viktrekord är detta inte frågan om, men Freddy Harborts gädda på 137 centimeter är en av de absolut längsta som rapporterats in i år.

Det ska ganska mycket till innan Fiskejournalen plockar in fiskar från utlandet i sina spalter, men när det fångas gäddor på närmare 140 centimeter så gör vi naturligtvis undantag. I synnerhet när de svenska monstergäddorna lyser med sin frånvaro.

Freddy Harbort är en kändis i sportfiskekretsar, och speciellt när det kommer till predatorfiske. Enligt sin egen utsago på sociala medier så fångade han 137-centimetersgäddan när han och en kamrat testade ett mindre vatten i Tyskland, och det var under kvällsfisket som monstret dök upp och förgyllde hans tillvaro.

”Jag har aldrig sett något liknande förut. En helt sjuk upplevelse där man verkligen är mållös och hjälplös inför en fisk”, beskriver Freddy Harbort.

Freddy bor i Barcelona, och anslöt i somras till Abu Garcia, och jobbar dessutom som fiskejournalist. Han meddelar att hela fiskefänget kommer att döka upp i fiskemedia framöver.

Fiskejournalen har försökt att få kontakt med fångstmannen utan att lyckats, och vi gissar helt enkelt att han är upptagen med att fiska skiten ur 2019 …

Missa inte heller att läsa om denna gigantiska gädda som fångades på fluga:

https://www.fiskejournalen.se/se-nar-flugornas-herre-levererar-ny-monstergadda/

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön.
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön

Fiskejournalen rapporterade tidigare att MSC-certifieringen av det pelagiska sillfisket i Östersjön har fått stor kritik. Nu går även organisationen Sportfiskarna ut med ett tydlig ställningstagande i frågan.

Omfattande rapporter om bristande tillgång av strömming i kombination av varning från flera forskare gör att Sportfiskarna anser att det pelagiska sill- och strömmingsfisket inte kan ses som hållbart.

Sportfiskarna skriver bland annat följande på sin hemsida:

Sportfiskarna vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten. Detta är ett krav som organisationen har drivit under flera år.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske.”

Här kan man läsa Sportfiskarnas ställningstagande i sin helhet.

Du kanske även gillar detta