Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Fiskpassagerna vid Slottsmöllan i Nissan är starkt ifrågasatta. Foto: Mats "Huggpuls" Andersson
Här hoppar öringen och laxen mot döden vid kraftverket

Sportfiskare kring Halmstad har fått nog. Återigen tvingas de konstatera att öring och lax riskerar livet när de försöker passera kraftverket i Slottsmöllan i Nissan.

Nedan kan du se två olika filmer som visar problematiken. Video 1 visar när laxtrappan är igång, men att det inte släpps något vatten bredvid med följden att lax och öring hoppar upp på land och dör. Video 2 visar när det släpps vatten runt om trappan för att locka fisken upp i trappan, men att trappan då är avstängd.

– Vi har mailat länsstyrelsen flera gånger angående fiskevården och den fruktansvärda hanteringen kring Slottsmöllan och i Nissans Nedre FVO i Halmstad. Men de har slutat att bry sig om fisket i Halmstad. Det är privatpersoner som får ta initiativet att åka runt och rensa botten från träd och cyklar och så vidare, inte någon markägare eller kommunen, konstaterar besvikne lokale fiskeentusiasten Joel Lending.

De hoppas nu, genom dessa talande bilder, att myndigheterna ska gripa in för att åtgärda problemen en gång för alla.

Slået op af Joel Lending i Mandag den 12. november 2018

Slået op af Joel Lending i Mandag den 12. november 2018

Även 2016 gick larmet om fiskens reproduktion i Nissan:

Nattöppna laxtrappor ska rädda fiskens lek

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta