Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Fiskpassagerna vid Slottsmöllan i Nissan är starkt ifrågasatta. Foto: Mats "Huggpuls" Andersson
Här hoppar öringen och laxen mot döden vid kraftverket

Sportfiskare kring Halmstad har fått nog. Återigen tvingas de konstatera att öring och lax riskerar livet när de försöker passera kraftverket i Slottsmöllan i Nissan.

Nedan kan du se två olika filmer som visar problematiken. Video 1 visar när laxtrappan är igång, men att det inte släpps något vatten bredvid med följden att lax och öring hoppar upp på land och dör. Video 2 visar när det släpps vatten runt om trappan för att locka fisken upp i trappan, men att trappan då är avstängd.

– Vi har mailat länsstyrelsen flera gånger angående fiskevården och den fruktansvärda hanteringen kring Slottsmöllan och i Nissans Nedre FVO i Halmstad. Men de har slutat att bry sig om fisket i Halmstad. Det är privatpersoner som får ta initiativet att åka runt och rensa botten från träd och cyklar och så vidare, inte någon markägare eller kommunen, konstaterar besvikne lokale fiskeentusiasten Joel Lending.

De hoppas nu, genom dessa talande bilder, att myndigheterna ska gripa in för att åtgärda problemen en gång för alla.

Slået op af Joel Lending i Mandag den 12. november 2018

Slået op af Joel Lending i Mandag den 12. november 2018

Även 2016 gick larmet om fiskens reproduktion i Nissan:

Nattöppna laxtrappor ska rädda fiskens lek

Relaterad nyhet från din region
46 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta