Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det har tjuvfiskats med nät i Garnsviken. Foto: Dan Blomkvist
Här kan du hjälpa till att städa bort spökfisket

Spökfiske är lika kusligt som det låter – åtminstone för fisk och annat vattenlevande. Det handlar om nät, burar och andra borttappade fiskeredskap som gör skada. Nu uppmanas sportfiskare att hjälpa till i en ny satsning.

Det är projektet 8+fjordar som uppmanar till kraftsamling för att få bort fiskredskap som tappats bort, men som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta.

8+fjordar är ett samarbete mellan Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv, och både politiker, tjänstemän och organisationer samarbetar i delprojekt.

Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten – och de efterlyser nu allmänhetens hjälp. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till projektledaren maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se Läs mer här!

Läs om fler satsningar för fisket:

Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta