Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige
Här kan du hjälpa till att städa bort spökfisket

Spökfiske är lika kusligt som det låter – åtminstone för fisk och annat vattenlevande. Det handlar om nät, burar och andra borttappade fiskeredskap som gör skada. Nu uppmanas sportfiskare att hjälpa till i en ny satsning.

Det är projektet 8+fjordar som uppmanar till kraftsamling för att få bort fiskredskap som tappats bort, men som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta.

8+fjordar är ett samarbete mellan Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv, och både politiker, tjänstemän och organisationer samarbetar i delprojekt.

Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten – och de efterlyser nu allmänhetens hjälp. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till projektledaren maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se Läs mer här!

Läs om fler satsningar för fisket:

Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta