Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Himlen full av skarv. Det var synen som mötte fiskeguiden i hans hemmavik. Foto: Peter Wållgren
Här möter guiden runt tusen skarvar i gäddornas lekvik

Trycket från skarven är extremt hårt på vissa håll i skärgården. För att ge en bild av hur verkligheten ser ut så tog fiskeguiden Peter Wållgren fram kameran, och resultatet kan ni se här nedan.

Peter Wållgren är en erfaren fiskeguide, som konstaterar att gäddorna minskat kraftigt samtidigt som sälen och skarven ökat. Debatten är på intet sätt ny, men han vill visa för utomstående hur det kan se ut på vissa håll i Stockholms skärgård.

Den här synen mötte honom när han och kamraten var ute på en fisketur nyligen: Omkring tusen skarvar i en och samma vik, där gäddorna brukar leka.

– Det är tyvärr min hemmavik. 80 procent av fisken har försvunnit på 10 år. Jag kunde med lätthet få 20 gäddor på en tur i området när jag flyttade hit. Nu i våras fick vi 1 gädda på en 7 båtars halvdags guidning, med 28 av Stockholms duktigaste fiskeguider, säger Peter till Fiskejournalen.

Han frågar sig om det verkligen behövs mer statistiskt material än så för att få till en vettig förvaltning av säl och skarv i Stockholms skärgård? Det ska dock poängteras att det redan lagts förslag om att kraftigt reducera antalet skarvbon, vilket ni kan läsa om här!

Här kan ni se Peter Wållgrens filmklipp:

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta