Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
En av de största satsningarna någonsin för miljön i Nottbotten görs nu i Notviken. Foto: Länsstyrelsen
Här satsas det hela 160 miljoner på bättre miljö

En av de största insatserna någonsin för miljön i Norrbotten blir nu verklighet. Nu har nämligen Naturvårdsverket beviljat hela 160,5 miljoner kronor till saneringsarbetet i Karlshäll vid Notviken i Luleå.

Det kvicksilverförorenade området ligger i Notviken där en före detta slipmassefabrik tidigare var aktiv. Under de kommande åtta åren bedöms upp emot 150 kilo kvicksilver kunna saneras bort från det förorenade området, enligt ett meddelande från Länsstyrelsen i Norrbotten.

Bland annat kommer bidraget att möjliggöra: Bärgning av sjunktimmer, hydroakustisk undersökning, muddring, avvattning av muddermassor och omhändertagande av muddermassor.

– Vi är såklart glada att Karlshäll fått bidrag i denna omfattning. Efter många års utredningsarbete kan vi nu ta steget vidare till åtgärder och sanering, säger Hanna Nilsson, handläggare vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Här kan du läsa om årets laxuppgång i Norrbotten:

Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta