Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander, här med gös på 10.65 kilo.
Här spränger göskungen 10-kilosgränsen igen

Nej, säsongen på sjön är inte över. Långt ifrån. Åtminstone inte för den som är beredd att fiska i alla väder och dygnet runt. Fråga bara Tommy Blomander, som drog en ny jättegös för några dagar sedan.

Vi lär knappast få några mothugg om vi utnämner Tommy Blomander från Hjältevad till landets hetaste gösfiskare just nu. Eller het kanske är att ta i. Det ser snarare väldigt kallt ut där han sitter i kajaken och jagar drömfisken. Drömfisken, det är en gös på 13 kilo, och han kommer allt närmare den gränsen.

I slutet av oktober fångade han en bjässe på 9.4 kilo och 97 centimeter, som han dokumenterade effektfullt via livescope. Under den senaste turen bättrade han på statistiken ytterligare genom att spränga 10-kilosgränsen. Den här gången mätte den magnifika fisken 97 centimeter och vägde 10.65 kilo, och återigen ägde skådespelet rum på nattetid.

– Jag har haft ett helt sjukt fiske nu i mörkret. Även den här gången blev det ett coolt klipp på livescope när man ser hur gösen inte kan låta bli att hugga på min storm jigg fastän den inte är hungrig, berättar en nöjd Tommy Blomander.

Grattis säger Fiskejournalen, och tack för klippet som ni kan se nedan:

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta