Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Harrleken i Hjoån – ett välkommet vårtecken

Harrens lek i Hjoån kom tidigt i år. Men inte är den mindre efterlängtad för det. Att se fiskarnas uppvaktning på grunt vatten är ett tydligt tecken på att våren har kommit. Och att fiskevård fungerar!

Hans-Göran Hansson har arbetat med flera stora restaureringar i Hjoån. Att han nu får se fisken trivas är förstås ett härligt bevis på att insatserna lyckats.
– I slutet av mars sågs årets först lekharrar i Hjoån. Trots att det är tio dagar kvar till harrens fredningstid så har redan årets harrlek inletts. Flödet i ån är lågt efter den snöfattiga vintern men det avskräcker inte harrarna från att starta sin lekvandring. Leken är i full gång och jag såg på förmiddagen ett 20-tal harrar som lekte ca 1 kilometer upp i ån. Man ser dem tydligt i det låga och klara vattnet. Leken är bara i sin linda så vi förväntar oss att antalet lekharrar kommer att öka betydligt inom de närmaste veckorna, berättar han.

Foto och film: Hans-Göran Hansson

Hjoån, som förbinder Vättern med Mullsjön, är numera en populär vandringså även för öring. Så har det inte alltid varit. Kraftverk har tidigare utgjort betydande hinder för både upp- och nedvandring. Men genom restaurering av ån kan nu flera arter vandra upp i systemet. Och bättre ska det bli.

”Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till”

– Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till, berättar Hans-Göran.

Det projektet ser vi fram emot. Tills dess vill vi tacka Hans-Göran för rapporten och hoppas att harrens lek blir lyckad.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
53 minuter sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta