Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Norska kusten kokar av tobis, vilket är ett hoppfullt besked för bland annat tonfisk. Foto: WWF
Norska kusten kokar av tobis – forskare förbryllade

Mitt bland larmen om överfiske och fisksjukdomar så kommer måhända ett glädjebesked från Norge. Den norska kusten kokar nämligen av fiskarten tobis, som är en viktig bytesfisk för bland annat torsk och tonfisk.

Både norska och svenska medier rapporterar nu om den explosionsartade ökningen av tobis längs den norska kusten. Både fiskare och forskare är förbryllade över den enorma tillgången, och säger att man får gå tillbaka till 1970-talet för att hitta något liknande.

– Jag har forskat på fiskbestånd i tio år, men aldrig sett så stora mängder. Mina kollegor säger också att detta är sällsynt, säger Keno Ferter vid Havforskingsinstituttet till NRK.

De väntar nu med spänning om detta påverkar rovfiskar positivt högre upp i näringskedjan, som exempelvis torsk och tonfisk. NRK publicerar filmklipp på fenomenet, där det tydligt framgår vilka enorma mängder det handlar om på vissa ställen. Här är länken till deras hemsida:

Läs om gäddfiske i norra Sverige:

Storgäddor i midnattssolens land – då rök skäggen

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta