Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Tusentals atlantlaxar simmar nu omkring I Pugetsundet utanför Seattle efter en rymning från en odling. Arten tros vara invasiv i detta område och fiskare fångar så många de kan för att begränsa skadan. Bild: Washington Department of Fish & Wildlife
Havsmiljön hotad efter massrymning av lax

Nyligen kollapsade en laxodling i staten Washington i nordvästra USA. Av kassarnas totalt 300 000 laxar tror man att omkring hälften kan ha rymt. Ett sådant våldsamt tillskott av rovfisk medför förstås ekologiska risker, inte minst eftersom laxarten ifråga inte förekommer naturligt i området.

Redan innan kollapsen hade Cooke Aquaculture Pacific, som äger odlingen, haft vetskap om kassarnas dåliga skick. Men några åtgärder hann alltså inte vidtas innan allt brakade ihop den 19 augusti. Laxen i kassarna var atlantisk lax, som nu alltså riskerar att äta upp, konkurrera ut och eventuellt smitta områdets naturliga arter. De ekologiska effekterna är omöjliga att förutse, och fiskerimyndigheten i Washington uppmanar nu yrkes- och sportfiskare att infånga laxar för att begränsa skadan.

Rapporter talar om god fiskelycka med uppfiskade laxar i 4-5-kilosklassen. Men naturligtvis kommer mängder av laxar att slippa undan fiskarnas redskap och sprida sig längs den amerikanske västkusten. Vad som då sker återstår att se.

Annons

Incidenten understryker ännu en gång behovet av en total omställning inom odlingsbranschen. Öppna kassar hör dåtiden till och går inte att försvara med andra argument än de kortsiktigt ekonomiska. Hur värderar man priset som miljön nu får betala i Washington? Eller i Skottland? Eller i Norge?  Nej, tiden är inne då naturens intressen måste övergå odlarnas!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta