Annons
Havstulpanvarning i Sydsverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Holm
Havstulpaner växer till under sommaren men går att tvätta bort när de är små. Foto: Svenska Båtunionen
Havstulpanvarning i Sydsverige

Svenska Båtunionen går ut med en varning för Kalmar, Blekinge och Skåne län att havstulpanerna har förökat sig i en större utsträckning och att det är dags att se över sitt båtskrov och tvätta bort havstulpanernas larver som satt sig fast.

Tjänsten Havstulpanvarningen har funnits sedan 2001 och meddelar via sms när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Frivilliga observatörer längs Sveriges kustband rapporterar in havstulpanernas omfattning och när tillräckligt många rapporter kommit in skickas varningen ut till de som anmält sig till tjänsten. Syftet med varningen är att båtägare ska kunna använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg.

Havstulpanerna kan tas bort genom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att detta görs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Om skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är cirka 5 millimeter stora vet du att det är dags att tvätta skrovet. Vinsten är också en ren båtbotten, snabbare skrov och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar.

Havstulpanen är ett litet kräftdjur och finns längs sveriges kust upp till Kvarken.

Mer om Havstulpanvarningen hittar du via den här länken! Vill du veta mer om hur du underhåller din bår klicka du här!

Relaterad nyhet från din region
31 minuter sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta