Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Vinnarna i Höstborren 2018: Eric Thunberg, Oskar Wilnersson och Richard Thunberg.
Hetast i Sverige – här är teamet som vann Höstborren

Det blev precis så tufft och dramatiskt som man kunde hoppas på när några av landets vassaste abborrfiskare gjorde upp i prestigefyllda Höstborren/The Big5.

Alla finaldeltagare i Höstborren/Big5.
Foto: Daniel Lovestedt

Skådeplatsen för finalen var Västerviks skärgård, och 10 laddade team kämpade i både minusgrader och vindar under två dagar för att bärga de fem längsta fiskarna.

När krutröken lagt sig så stod Team Mojoboats/Guldmunkarna från Kalmar som segrare. Men det skedde inte utan dramatik – utan det kom att handla om en centimeterkamp ända fram till slutsignalen. Det visade sig nämligen att två lag hade samlat ihop 209 centimeter, förutom Team Mojoboats/Guldmunkarna så var det Team Mött som hade guldmedaljen i räckhåll. Det hela kom att avgöras genom den längsta fisken, men det visste inte lagen om förrän vid prisutdelningen.

– Det blev faktiskt lite chockartat. Vi hade dessutom räknat fel eftersom vi trodde att vi bara hade 206 centimeter, berättar en lycklig och trött Oscar Wilnersson i vinnarlaget.

Både de och silvermedaljörerna höll till vid samma mar, där det fanns gott om abborrar i fina storlekar, dock inga som tangerade halvmeterstrecket.

– Vi har fiskat där ganska mycket tidigare, och vi gick på gamla magkänslor helt enkelt. Men vi trodde inte att vi låg tillräckligt bra till för att vinna, utan att det var tack vare en stark avslutning som vi kom ikapp ledarna.

Det som avgjorde till Team Mojoboats/Guldmunkarnas fördel var den längsta fisken på 45 centimeter, som de fångade redan under lördagen. Längst fisk under hela tävlingen fångade Team Scandica/Westin/Garmin med ett exemplar på 47 centimeter.

Arrangörerna gnuggade händerna över det dramatiska händelseförloppet, som dessutom fångades på film.

– Vi mörkade ställningen klockan 12 på söndagen, så ingen visste efter det hur de låg till. Det blev ju en riktig rysare. Sedan slumpade det sig så att vår filmare befann sig i segrande båten, berättar tävlingsledaren Daniel Lovestedt.

Och som ett ödets nyck så blev även en gammal förbannelse neutraliserad i samband med Höstborrens final.

– Det betyder ju otur att ha med sig bananer i båten, men det gäller inte längre. Filmaren hade nämligen med sig bananer, vilket innebar att teamet först var bekymrade, men att de sedan var glada för det. Det går alltså att vinna Sveriges största abborrtävling även med bananer i båten, säger en nöjd Daniel Lovestedt, som berättar att filmen från finalen kommer ut om några veckor.

Här hittar ni hela resultatlistan från finalen:

http://hostborren2018.thebig5.se/finals/results

Läs tidigare reportage om Höstborren:

Finaldags i Höstborren: Här är expertens hetaste tips

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta