Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kolla om det verkligen är okej att elda innan du tänder lägerbrasan.
Hettan påverkar fisket – vatten stängs och eldningsförbud

Många har fortfarande skogsbränderna 2018 i färskt minne, då även mängder av fiskevatten fick stängas på grund av höga temperaturer. Frågan är om vi går mot en liknande situation denna sommar?

Visserligen är det fortfarande höga flöden i många fjällnära vattendrag, men i skogslandet är det redan så höga vattentemperaturer att vissa vatten stänger tills vidare, exempelvis Övre Gimån i Bräcke kommun som har en gräns på 19 grader två dagar i följd. 

Från södra delarna av landet kommer det rapporter om att lågt vatten ställer till det för fisket. I Ätran har det exempelvis bara dragits upp runt 30 laxar, vilket bara är ungefär hälften mot det normala. Den stora anledningen sägs vara det låga vattenståndet, eftersom det gör att fisken har svårt att vandra upp.

Flera län har också infört eldningsförbud i skog och mark på grund av värmen och torkan. Det senaste exemplet är Jämtland, där det från och med 18 juni blev eldningskommun i samtliga länets kommuner förutom Åre. Detta kan förstås påverka mysfaktorn för sportfiskare och andra som vistas i naturen, och vi uppmanar alla att kontrollera vilka regler som gäller i respektive område innan ni gör upp eld.

Det kan också löna sig att kolla upp reglerna kring vattentemperaturer innan ni åker till ett vatten och fiskar, så att ni inte åker dit i onödan.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Holm
Håll utkik efter den stulna båten. Foto: Privat
Efterlysning: Sportfiskebåt stulen

En välutrustad sportfiskebåt stals i Tumba söder om Stockholm mellan den 31 juli och 10 augusti, och nu uppmanas sportfiskare hålla utkik och komma med tips.

Modellen är en Mako 19 CPX med en 200 hk Evinrude och stals stående på en trailer med registreringsnummer YDE604 hemma hos ägaren i Tumba. Båten är försedd med dekaler på sidorna där det står Team Sportfiskeprylar. Båtens skrovnummer är US-BUJ95672E717 och den är av 2017 årsmodell. Motorn har motornummer 05498527 och är av 2018 års modell. Värdet på båten uppskattas till 600 000 kronor.

Tips lämnas via Larmtjänst.

Du kanske även gillar detta