Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Norrländska laxar söker sig till södra Östersjön, visar studier. Foto: E. Peter Steenstra
Hit tar laxen vägen när den lämnat Norrlandsälvarna

Hur ser egentligen laxens hela livscykel ut – från älv till hav och tillbaka? Forskarna kommer svaren allt närmare, och kan nu visa att lax som fötts i exempelvis Umeälven och Ångermanälven konsekvent söker sig till samma område i södra Östersjön.

Det är forskare vid SLU Aqua som detaljstuderat hur Östersjölaxen rör sig mellan olika habitat. Resultaten baseras på över 120 000 återfångster av märkt lax från 10 olika populationer, från Torneälven i norr till Mörrumsån i söder. Återfångsterna har gjorts till havs under fem årtionden, skriver SLU Aqua på sin hemsida.

Var en lax lever ute till havs i Östersjön styrs till stor del av dess kroppsstorlek och av vilken älv den fötts och växt upp i, konstaterar de i studien. Studien visar som sagt att lax som fötts i till exempel Umeälven och Ångermanälven alltid söker sig till samma område i södra Östersjön, medan lax från Dalälven och Ljusnan har en mer variabel utbredning.

– Laxen kan alltså uppehålla sig i olika områden av Östersjön beroende på sitt ursprung och sin storlek. Det innebär att de upplever olika miljöer i Östersjön vilket i sin tur kan leda till skillnader i tillväxt och överlevnad, säger Philip Jacobson, doktorand på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och huvudförfattare till studien.

Resultaten kring detta kan vara en viktig pusselbit för att förstå varför och hur de påverkas på olika sätt av förändringar i Östersjöns miljö.

Läs mer på SLU Aquas hemsida.

Missa inte heller denna genomgång kring Östersjölaxen:

https://www.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Elvaårige Rasmus Engström fick en drömlax, 118 cm. Foto: Maria Bäcktorp.
11-årige Rasmus fick en drömstart på sin laxfiskekarriär

Under midsommarhelgen var vattenflödet perfekt för laxfiske i Ängesån. Tillsammans med bonuspappan Kjell stegade elvaårige Rasmus Engström ner till ån, för sitt första laxfiskepass i livet.

Den lilla skogsälven Ängesån är ett biflöde till mäktiga Kalix älv. Att den håller lax är vida känt. Men ån är även känd att den kan vara svårfiskad.

Under midsommarhelgen var vattenflödet bra. Då bestämde sig 11 åriga Rasmus Engström och bonuspappan Kjell Bäcktorp för att prova laxlyckan.

Kjell hade med sig sitt tvåhandsspö och Rasmus tog med sitt spinnspö. När dom kom fram så gick Kjell lite nedström så att han skulle få utrymme för sina flugkast.

På Rasmus spinnspö satt ett skeddrag. Efter ett tag så högg en fisk, det var en fin lax som tyvärr gick lös.

– Rasmus har fiskat sedan har var 5 år gammal. Han är jätteintresserad av fiske. Oftast fiskar han gädda och abborre, säger Maria Bäcktrop, Rasmus mamma, till Fiskejournalen.

Rasmus och Kjell fortsatte med sitt fiske och Rasmus fick ett rejält hugg. Kjell såg snabbt att det var en stor lax som hade tagit skeddraget så han skyndade till Rasmus för att hjälpa till. Efter Kjells instruktioner och lite dramatik så kunde Rasmus landa laxen.

– Detta är jätteroligt. Jag har fiskat lax i hela mitt liv och jag har aldrig fått en sådan fin lax. Detta var första gången som Rasmus fiskade lax och han får landa en så fin fisk. Nu är han nog fast i laxfisket, säger Kjell till Fiskejournalen.

Den fina laxhanen mätte 118 cm och vågen visade 17,5 kg.

Du kanske även gillar detta