Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Hit tar laxen vägen när den lämnat Norrlandsälvarna

Hur ser egentligen laxens hela livscykel ut – från älv till hav och tillbaka? Forskarna kommer svaren allt närmare, och kan nu visa att lax som fötts i exempelvis Umeälven och Ångermanälven konsekvent söker sig till samma område i södra Östersjön.

Det är forskare vid SLU Aqua som detaljstuderat hur Östersjölaxen rör sig mellan olika habitat. Resultaten baseras på över 120 000 återfångster av märkt lax från 10 olika populationer, från Torneälven i norr till Mörrumsån i söder. Återfångsterna har gjorts till havs under fem årtionden, skriver SLU Aqua på sin hemsida.

Var en lax lever ute till havs i Östersjön styrs till stor del av dess kroppsstorlek och av vilken älv den fötts och växt upp i, konstaterar de i studien. Studien visar som sagt att lax som fötts i till exempel Umeälven och Ångermanälven alltid söker sig till samma område i södra Östersjön, medan lax från Dalälven och Ljusnan har en mer variabel utbredning.

– Laxen kan alltså uppehålla sig i olika områden av Östersjön beroende på sitt ursprung och sin storlek. Det innebär att de upplever olika miljöer i Östersjön vilket i sin tur kan leda till skillnader i tillväxt och överlevnad, säger Philip Jacobson, doktorand på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och huvudförfattare till studien.

Resultaten kring detta kan vara en viktig pusselbit för att förstå varför och hur de påverkas på olika sätt av förändringar i Östersjöns miljö.

Läs mer på SLU Aquas hemsida.

Missa inte heller denna genomgång kring Östersjölaxen:

https://www.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta