Annons
Hittade avloppsvatten i stället för fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Avloppsvatten skrämde bor fisken. Foto: Privat.
Hittade avloppsvatten i stället för fisk

Jonathan Bark, biolog hos Sportfiskarna, skulle göra den årliga elfiskeinventeringen i Haga å. När han kom fram till platsen möttes han av en stark stank.

När Jonathan Bark hos Sportfiskarna genomför den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å så brukar dom mötas av fisk. I måndags så var det rena vattnet utbytt mot avloppsvatten och fisken var borta.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, till Göteborg direkt.

Direkt efter upptäckten kontaktade han Miljöförvaltningen i Göteborg.

Dagen efter konstaterades att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal. Samma dag påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet skulle spridas vidare.

Jonathan Bark är så klart nöjd över att det gick fort att ta hand om läckan, men samtidigt oroar han sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk, avslutar Jonathan.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta