Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är hajen som gästade Gullmarsfjorden. Foto: Pontus Hedgren
Hjälp till att artbestämma hajen i Gullmarsfjorden

Förra veckan fotades en svärdfisk i Lommabukten – och nu är det dags för nästa oväntade besök i svenska farvatten. Men vad är det egentligen för sorts haj som 14-årige Pontus Hedgren fotade vid Gullmarsfjorden?

Det är Havets Hus som ber allmänheten om hjälp att identifiera hajen som fångades på bild vid Skaftöbron under lördagen. Det var Pontus Hedgren och hans mamma Julita Hedgren som fick syn på hajen vid gamla färjeläget på Skaftö, och de undrar förstås vilken art det rör sig om. Bohuslänningen rapporterade om händelsen, och även Havets Hus har lagt ut bilden på sin Facebook och uppmanar allmänheten att gissa vad det kan vara för haj.

Så alla ni hajexperter därute – hjälp till att räta ut frågetecknen!

Läs även om svärdfisken i Lomma:

Sällsynta synen – svärdfisk på svenskt vatten

 

 

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta