Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Ett getingbo av ivriga fiskare strax innan SM-starten. Foto: Kenneth Einars
Högtryck på SM – segraren vann med fångst på 17 kilo

Christoffer Holmqvist från Örebro är svensk mästare i pimpelfiske. Det står klart efter årets SM-batalj i Luleå, där det registrerades höga vikter i de individuella klasserna.

Christer Holmqvist drog 17 226 gram abborre, och lade med den fångsten beslag på vinsten i herrseniorklassen och även totalt. I övrigt var det inte oväntat de norrbottniska deltagarna som lyckades bäst på hemmaplan. Lena Engstedt, Råneå SFK, vann exempelvis damseniorklassen på 11 684 gram, och SM-generalen själv, Stig Granström, var fräck nog att kamma hem guldmedaljen bland de äldre veteranerna. Han fick bland annat en abborre på nästan 1.5 kilo, vilket torde vara en av tävlingens absolut största.

Även i söndagens lagtävling blev det hemmafiskarna som lyckades bäst, denna gång genom SFK Luleå som vann herrseniorguldet för Tornedalens SFK. I damklassen vann Råneå SFK före Jössefiskarna från Värmland. Noteras kan att det under lagtävlingen drogs upp betydligt mindre fisk, herrsegrarna fick exempelvis ”bara” upp 8 712 gram, vilket alltså inte ens var hälften av vikten som lördagens individuella segrare fick.

Här hittar ni alla resultat från SM-tävlingarna i Luleå.

Läs om tipsen för vårabborren:

Locka fram abborrarna med Linnea Lönns 3 tips

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Marcus Frallan Fransson med årsbästa. Foto: Privat.
Frallan drar till med ett årsbästa

Vertikalfiskaren Marcus Frallan Fransson är en notorisk gösfiskare. Att han har dragit sex gösar som vägt mer än 10 kilogram vittnar om det. Nu har han gjort det igen.

Marcus Fransson från Rydaholm är en gösfiskare av rang. Har startade tidigt med vertikalfisket och är en av dom som har utvecklat det pelagiska vertikalfisket efter gös. Hans personbästa vittnar om det, den gösen drog vågen till otroliga 11 160 gram.

För cirka en månad sedan styrde han bilen mot en sjö som han brukar fiska 4 till 5 gånger per år. Båten var så klart med. Två timmar senare anlände han sjön. Marcus noterade att vädret var optimalt för gösfiske, ett par sekunder vind med växlande molnighet.

– Vi har massor med gössjöar där jag bor. Vissa levererar mer- och bättre än andra. Just denna sjö brukar jag fiska 4 till 5 gånger per säsong, säger Frallan till Fiskejournalen.

Enligt Marcus så har sjön som han fiskade i bra förutsättningar för att leverera stor fisk. Vattnet är grumligt och den har rikligt med betesfisk. Sjön håller dessutom en bra blandning mellan olika predatorer.

Han startade sitt fiske tidigt, redan vid 02:30 på natten.

– Jag fick några vettiga fiskar innan denna högg. Vid sextiden på morgonen ringde min fiskekompis för att fråga hur det gick. Mitt under samtalet klev en kraftig fisk på, säger Marcus Fransson till Fiskejournalen.

Kompisen fick vara med live i telefonen medan Marcus rutinerat drillade in fisken, som han först trodde var en gädda. Men när den kom upp till ytan och vände så såg han direkt att det var en fin gös.

– Den är stor, säger Marcus till kompisen i telefonen.

– Är det en sjua?

– Nej, det är lätt en tia, svara Marcus.

Efter snabb hantering och fotografering fick den magnifika gösen gå tillbaka.

Den praktfulla fisken mätte 101 cm och pressade vågen till hela 10,58 kilo. Detta var Marcus Frallan Franssons sjätte gös som låg över den magiska tiokilos gränsen.

Du kanske även gillar detta