Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Thomas Gronenwald med det nya holländska rekordet. Foto: Privat
Holländska rekordet slaget – spana in jätteabborren!

Att Holland och Spanien är jätteabborrarnas hemvist är ingen nyhet, och fiskar närmare 3 kilo är inte längre någon sensation. Men såklart vore det tjänstefel att inte rapportera om det här imponerande holländska rekordet!

3.05 kilo och 56.3 centimeter lång.

Det var Thomas Gronenwald som dagarna innan nyårsafton fick sitt livs abborre, och som nu godkänts som nytt holländskt rekord. Det handlar däremot inte om något viktrekord, utan det är längden som betraktas vara sensationell. Abborren vägde 3.05 kilo och var hela 56.3 centimeter lång. Det förra rekordet låg på 54 centimeter, så det rörde sig om en rejäl ökning.

När Fiskejournalen får tag på rekordmannen så är han fortfarande i ett glädjerus:

– Det är en absolut galen fisk. Den hade nog vägt mellan 3.2–3.4 kilo om den hade fångats i mars, men i Holland och Tyskland så är det längden som är det viktigaste, eftersom vikten varierar så mycket under säsongen, förklarar Thomas Gronenwald.

Grattis från Sverige, säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om de svenska superfiskarna från 2019!

https://www.fiskejournalen.se/superfiskarna-vi-minns-fran-2019-nummer-1/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta