Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Thomas Gronenwald med det nya holländska rekordet. Foto: Privat
Holländska rekordet slaget – spana in jätteabborren!

Att Holland och Spanien är jätteabborrarnas hemvist är ingen nyhet, och fiskar närmare 3 kilo är inte längre någon sensation. Men såklart vore det tjänstefel att inte rapportera om det här imponerande holländska rekordet!

3.05 kilo och 56.3 centimeter lång.

Det var Thomas Gronenwald som dagarna innan nyårsafton fick sitt livs abborre, och som nu godkänts som nytt holländskt rekord. Det handlar däremot inte om något viktrekord, utan det är längden som betraktas vara sensationell. Abborren vägde 3.05 kilo och var hela 56.3 centimeter lång. Det förra rekordet låg på 54 centimeter, så det rörde sig om en rejäl ökning.

När Fiskejournalen får tag på rekordmannen så är han fortfarande i ett glädjerus:

– Det är en absolut galen fisk. Den hade nog vägt mellan 3.2–3.4 kilo om den hade fångats i mars, men i Holland och Tyskland så är det längden som är det viktigaste, eftersom vikten varierar så mycket under säsongen, förklarar Thomas Gronenwald.

Grattis från Sverige, säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om de svenska superfiskarna från 2019!

https://www.fiskejournalen.se/superfiskarna-vi-minns-fran-2019-nummer-1/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta