Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Hopp för ålen efter efterlängtat trendbrott

Har den negativa trenden långsamt vänt för ålen? Det är åtminstone förhoppningen efter att det kommit positiva rapporter från både Sverige och övriga Europa.

Det är över 10 år sedan som EU:s ålförordning trädde i kraft, där medlemsländerna började vidta åtgärder för att rädda den utrotningshotade ålen. Enligt ålforskaren Håkan Wickström börjar insatserna bära frukt. Allt fler ålyngel börjar komma tillbaka från Sargassohavet till Europa.

– Någonting är på gång. När man talar om en sådan här uppgång får man komma ihåg att det fortfarande är på väldigt låga nivåer, men det har i alla fall vänt, säger Håkan Wickström, ålforskare på SLU Aqua till Aftonbladet.

Håkan Wickström blev nyligen utsedd till årets Ålakung av Ålakademin, för sina insatser med bland annat den svenska ålförvaltningsplanen.

I en intervju med Aftonbladet nämns exemplet från Statkrafts vattenkraftverk i Laholm, där det i år fångades 260 kilo glasål i kraftstationens åluppsamlare, att jämföra med 29 kilo för tio år sedan.

Däremot kommer det att dröja länge innan ålen kan tas bort från listan över akut hotade arter.

– Innan vi är tillbaka på den nivå som var på 1970-talet kan det ta 50 till 100 år, konstaterar Håkan Wickström.

Här kan du läsa den svenska förvaltningsplanen för ålen, och här hittar du hela intervjun med honom i Aftonbladet.

Läs om kritiken kring ålen:

Känd biolog dömer ut flygflytt av miljoner ålar

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta