Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Varför hoppar braxnarna? Har du någon teori eller sitter du inne med svaret? Hur som helst - Se Philip Hoxells film på de dansande braxnarna.
Hoppande braxnar skapar frågetecken bland sportfiskare

Att karpfiskar gillar att vältra sig över ytan vet vi men vad fenomenet beror på verkar vara svårutrett då teorierna är många. Sportfiskaren Philip Hoxell från Sörvik lyckades fånga ett antal dansande braxnar när han var ute och fiskade i söndags. Se filmen och ge dig in i gissningsleken. Varför beter sig fisken så här?

En teori (källa: croixblanche.wordpress.com) kring hoppande karpfiskar är att de gör dessa luftsprång för att de hastigt ska bli av med överflödig luft i simblåsan. Om fisken under en längre tid befunnit sig på lite djupare vatten och stiger mot ytan så ökar trycket i simblåsan. För att snabbt bli av med överflödig luft hoppar fisken upp och landar på vattenytan, kroppen komprimeras av nedslaget och luften forceras ut ur simblåsan. Det sägs att det är vanligare att se hoppande karpfiskar i djupare sjöar vilket stödjer den här teorin då fisken behöver arbeta mer med simblåsan för att röra sig från grunt till djupt vatten och vice versa. En annan teori är att fisken genom hoppet rensar gälarna från skal, grus och annat som fastnat där efter att de ätit. Teorier kring att hoppandet är av social natur för stimlevande fiskar eller att det är för att bli av med parasiter är också vanligt förkommande. Det verkar dock vara svårt att få en direkt vetenskaplig förklaring till varför karpfiskar faktiskt gör som de gör.

För att snabbt bli av med överflödig luft hoppar fisken upp och landar på vattenytan

Hur som helst är skådespelet en mycket underhållande och intressant upplevelse vilket Philip och hans fiskepolare kan skriva under på. Se filmen på de hoppande braxnarna här nedan. Har du någonsin upplevt något liknande eller har du hört någon annan teori kring beteendet?

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta