Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nattfisket i slutet av juni är en av höjdpunkterna i Hårkan. Foto: Anders Lundin
Hoppfulla vattenflöden i norrländska fiskeälvar

Är ni på väg mot någon norrländsk älv för att fiska? Grattis, ni har valt rätt år. Det ser nämligen väldigt lovande ut när det gäller vattenflöden på de flesta håll.

För ganska precis ett år sedan, i slutet av juni 2018, slog en skoningslös värme till mot Sverige, med följden att vattentemperaturerna blev så höga att flera fiskevatten fick stänga. Exempelvis Ammarnäs, delar av Gimån, Hårkan, Gevsjöströmmen och sträckor av Indalsälven. Den här sommaren dukar upp en helt annan buffé, åtminstone så här långt. En utdragen vårflod i kombination med regelbundet regn gör att flödena ser väldigt lovande ut inför resten av sommaren.

– Det är relativt högt vatten, och det finns fortfarande kvar lite snö i fjällen. Hoppas bara att värmen inte slår till för hårt så att vi får vatten under hela sommaren, rapporterar exempelvis Robin Landin från Jockfall vid Kalixälven.

Hårkan i Jämtland, med populära Hotagsströmmen, Edsforsen och Lövsjöströmmen har haft kraftiga flöden de senaste veckorna, och flugfiskare har vackert fått stanna på stranden på grund av den strida strömmen. Långan har ganska normala flöden för säsongen, och har enligt säkra rapporter erbjudit fint fiske. Den oreglerade Ammerån har varit stigande under de senaste veckorna, och har några veckor kvar till optimala fiskeförhållanden.

Även Övre Gimån har starka flöden och bra vattentemperatur, och det är just nu långt till smärtgränsen 19 grader, då fiskevårdsområdet har beslutat att stänga älven för fiske. Det kan du läsa om här.

Vattenregleringsföretagens hemsida kan du följa flödena i många norrländska vattendrag.

Läs om positiva nyheter kring Vindelälven:

Hopp om stärkt fiske: Vindelälven blir biosfärområde

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta