Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Proverna på lax från Luleälven och Ångermanälven överraskar Livsmedelsverket.
Hoppfullt besked – mindre miljögifter i Östersjölax

Det allmänna rådet har länge varit: Var väldigt återhållsam med fet fisk från Östersjön på tallriken. Det gäller visserligen fortfarande, men nu kommer det hoppfullt besked om att exempelvis laxen blir mindre giftig.

För första gången sedan mätningarna inleddes för snart 20 år sedan minskar nu halterna av miljögiftet dioxin i lax från Bottenhavet och Bottenviken. Halterna har i många år legat långt över det internationella gränsvärdet, men den senaste proverna på lax från Luleälven och Ångermanälven visar på mer än en halvering av dioxinhalterna, som nu ligger en bit under gränsvärdet.

Senast i december gick Livsmedelsverket ut med rekommendationer kring Östersjöfisk, med budskapet att fet fisk från Östersjön och Bottniska viken innehåller mycket dioxiner och PCB, och att det därför är bra att kolla var fisken kommer ifrån när du köper den.

Dioxin är ett mycket giftigt ämne som är hormonstörande, påverkar hjärnan och reproduktionssystemet. Dessutom är dioxin cancerframkallande.

De nya resultaten från Norrlandsälvarna förvånar Livsmedelsverket.

– Någonting har hänt i ekosystemet så att halterna har sjunkit drastiskt. Vad det beror på vet vi inte, säger Petra Bergkvist som är statsinspektör på Livsmedelsverket, till P4 Norrbotten.

Däremot förändras inte de kostråd som finns.

– Nej, vi behåller kostråden tills vi vet att vi med säkerhet kan lätta på dem. Feta fiskar bör man inte äta mer än 2–3 gånger per år om man är ung kvinna som någon gång vill ha barn, eller om man är gravid, säger Petra Bergkvist till P4 Norrbotten.

Läs om hotet mot norska laxodlingar:

Giftiga alger slår ut miljoner odlade laxar i Norge

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön.
Sportfiskarna är starkt kritiska mot det pelagiska sillfisket i Östersjön

Fiskejournalen rapporterade tidigare att MSC-certifieringen av det pelagiska sillfisket i Östersjön har fått stor kritik. Nu går även organisationen Sportfiskarna ut med ett tydlig ställningstagande i frågan.

Omfattande rapporter om bristande tillgång av strömming i kombination av varning från flera forskare gör att Sportfiskarna anser att det pelagiska sill- och strömmingsfisket inte kan ses som hållbart.

Sportfiskarna skriver bland annat följande på sin hemsida:

Sportfiskarna vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten. Detta är ett krav som organisationen har drivit under flera år.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske.”

Här kan man läsa Sportfiskarnas ställningstagande i sin helhet.

Du kanske även gillar detta