Hotad eller inte – dubbla budskap om makrillen

Nya uppgifter säger att makrillen inte är så hotad som man tidigare befarat.

Hur står det egentligen till med makrillbeståndet, och förvaltningen av detsamma? Det är frågan vi ställer oss med anledning av de dubbla budskap som kommer om makrillens status.

I mitten av maj kom beskedet att Världsnaturfonden WWF ger makrillen rött ljus i sin Fiskguide för 2019. Det handlade då om makrillen från Nordostatlanten som fiskas med garn, och den förlorarade dessutom sin MSC-certifiering.

Karin Glaumann, fiskexpert på WWF, kommenterade makrill-märkningen så här:

– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar.

Men strax efter att Fiskguiden 2019 presenterats så kom forskarsamfundet ICES med nya uppskattningar av makrillbeståndet. De visar att populationen är mycket större än vad man tidigare trott. De reviderade beräkningarna av beståndet av i Nord-ostatlanten visade på 4,2 miljoner ton makrill, i stället för 2,3 miljoner ton.

– Det är jättepositivt att man nu har sett att beståndet är så pass mycket större, även om det är lite överraskande med en så stor differens mot den tidigare rådgivningen, säger Karin Glaumann till P4 Väst om de nya uppgifterna.

Det verkar alltså som vi kan fortsätta fiska makrill med någorlunda gott samvete, men Fiskejournalen emotser fler rapporter kring statusen på en av våra mest populära fiskar.

Du har väl koll på nya fiskekartan?

Snart släpps nya fiskekartan – så här fungerar den!

Publicerad: 28 May 2019
Av: Anders Lundin