Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige
Skorpion-liknande fluga av Hugo Harlin.
Hugo Harlins häftiga flugor är rena konstverken

Hur vacker kan en fiskefluga bli? Och när handlar det mer om estetik än fångstduglighet? Fiskejournalen kan inte låta bli att uppmärksamma flugbindaren Hugo Harlins häpnadsväckande skapelser.

Hugo Harlin är en ingenjörsstudent från Uppsala, och började binda flugor ganska sent i livet. Men fort nådde han höga nivåer, och nu är det många som beundrar hans färdighet och fantasifullhet.

– Jag plockade upp flugbindningen en kall januarimorgon 2015 och sedan dess har jag varit helt såld. Efter något år upptäckte jag flugbindnings-communityn på Instagram, vilken har varit en enorm inspirationskälla, och på senare tid en motivator att fortsätta binda med alla kommentarer och feedback, berättar Hugo Harlin.

Bilderna på hans flugor talar egentligen för sig själv, men vi blir förstås nyfikna på huruvida han fångar fisk med dem?

– Jag binder alla typer av flugor för öring, röding, harr och gädda, på senare tid har jag fokuserat på ”prydnadsflugor”, där all fokus ligger på estetiken. Dessa fiskar jag inte med, utan binder för prydnad och för att utmana mig själv, säger Hugo Harlin.

Som sagt: Fångstdugliga eller ej – härliga är de att beskåda!

Spana in fler läckra flugor:

Härliga flugor i hjorthår – här är proffsens vassa tips

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta